Ha gyerekkorban nem mozgunk, stresszesebb élet vár ránk

Kutatásokból már biztosra mondható, hogy ha nem figyelünk arra, hogy gyerekeink mozogjanak, sokkal stresszesebb életnek tesszük ki őket. Erre, valamint a mozgás stresszlevezető és egészségmegőrző hatására szeretné felhívni a figyelmet a Fusion Vital azzal, hogy támogatóként beáll az 500 év, 500 kilométer a gyermekekért kezdeményezés mögé.

„A Fusion Vital alapvetően azért jött létre, hogy felmérjük azt, milyen hatással van a mai, rohanó világunk a szervezetünkre” – mondta el Kun Zoltán, a cég tulajdonosa és kereskedelmi vezetője. „A felgyorsult életvitelünkhöz a testünk nem tud felzárkózni, olyan egészségügyi következményekkel jár ez a stresszes életmód, aminek a következményeit alig ismerjük.” Persze, a stressz nem újdonság a szervezet számára – a probléma ott kezdődik, hogy ma sokkal több stresszt kiváltó élethelyzet létezik, és sokkal gyorsabban kell reagálnia a szervezetnek, mint akár 50-60 évvel ezelőtt.

A Fusion Vital és más szakemberek kutatásai szerint a legveszélyeztetettebb életkorba a 18-25 évesek tartoznak, nekik kell a legnagyobb kihívásokkal szembenézniük, és ők azok, akikre a legnagyobb nyomás is helyeződik. Egyelőre azonban a sötétben tapogatózunk, hiszen nem tudjuk, hogy ez a nyomás pontosan milyen hosszú távú élettani következményekkel jár.

„A stressztűrő képesség kialakulásában és megerősödésében kulcsszerepe van a gyerekkori mozgásnak” – mondta Zoltán. „Az összes mérésünk azt igazolja, hogy azok az emberek, akik gyerekkorukban rendszeresen mozogtak, sokkal egészségesebbek, és jobban viselik a mindennapi stresszt, mint azok, akiknek ez kimaradt az életükből. Ezért kiemelten fontos, hogy a gyerekekkel megszerettessük a mozgást, hiszen hosszú távú következményei vannak annak, ha nem tesszük. Erre is jó ez a példaértékű megmozdulás, az 500 év, 500 kilométer a gyermekekért ugyanannyira szól a mozgás szeretetéről, mint a jótékonyságról.”

Persze egyelőre a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon lakói nem élnek túlságosan stresszes életet – saját „ökogazdaságukban” még nem éri őket annyi stresszkeltő inger, mint amennyi mondjuk a nagyvárosban érné őket. De ők sem mentesek a stressz negatív hatásaitól, ugyanis ahogy belépnek a 18-25 éves korosztályba, rögtön bekerülnek abba a felgyorsult világba, aminek a testi következményeit a Fusion Vital kutatja. Most, gyerekként fontos számukra, hogy minél többet találkozzanak a mozgással és a sporttal, hogy kialakítsák azt a stressztűrő képességet, amelyhez elengedhetetlen a gyerekkori aktivitás – az 500 év, 500 kilométer a gyermekekért ebben is segítség.

A Fusion Vital nem csak támogatja a kezdeményezést, kutat is közben, méghozzá azt, hogy az extrém sportteljesítmény (amit a futásban résztvevő ultrafutók nyújtanak majd) milyen hatással van az emberi szervezetre. A vállalat speciális mérőműszerét az egyik futó fogja viselni, miközben a Vereckei-hágó felé rója a kilométereket. „A mérési eredményekből rengeteg mindent leszűrhetünk majd, nem csak az extrém sportolók teljesítményéről, de arról is, hogy milyen hatással van ez a teljesítmény a testükre” – mondta Zoltán.