Náray Balázs

Egy ilyen eseményen kiderül: a futás egyáltalán nem magányos sport

Nem az 500 év, 500 kilométer a gyermekekért az első alkalom, hogy jótékonysági futáson vesz részt Náray Balázs, aki egyébként nem csak ultrafutó, de a Kossuth Rádió szerkesztő-riportere is. Balázs már a budapesti rajtnál beáll futni, 6 nap alatt közel 400 kilométert fog futni a nagydobronyi gyermekotthonért.

„Már gyerekkoromban is futottam, sokáig a félmaratoni távot tartottam, majd egyre mentek feljebb a kilométerek” – mesélte Balázs, aki jelenleg is a szeptemberi eseményre készül fel. Három másik ultrafutó társával, Sperka Tamással, Szabó Balázzsal és Prekopp Péterrel együtt vállalta a legnehezebb 150 kilométeres szakaszt is, a nagydobronyi gyermekotthontól felfutnak a Vereckei-hágóra. Ez közel 150 kilométer az 500-ből, többnyire olyan terepen, ahol nincs kijelölt út. Izgalmas szakasz lesz, sok szintemelkedéssel, járatlan utakon.   „Úgy gondolom, hogy bár a futásról azt szokták mondani: magányos sport, egy ilyen rendezvény remekül bemutatja, hogy egyáltalán nem erről van szó – az út során rengeteg emberrel találkozom, új ismerősöket szerzek, és mindig valami újat tanulok.”

Balázsnak nem ez az első ilyen jótékonysági futása, már 2015-ben társrendezője volt a Klímafutás az élő bolygóért kezdeményezésnek. „A futással azért lehet jól felhívni a figyelmet különböző témákra és problémákra, mert egyre népszerűbb sportág, és egyre többen figyelnek fel rá. Ráadásul egészséges tevékenység is, úgyhogy az egészséget magát is lehet vele népszerűsíteni” – mondta el Balázs. Itt a szorosabb kötődés az 500 év, 500 kilométer a gyermekekért futóeseménnyel is: a Bethesda kórház dolgozói ugyanis teljes egészségfelmérést készítenek majd a gyerekeken Nagydobronyban, hiszen itt nem feltétlenül adottak a feltételek ahhoz, hogy rendszeresen ilyen vizsgálatokon eshessenek át a lakók.

A gyermekotthontól csak az ultrafutók futják le a fennmaradó kilométereket a Vereckei-hágóig. „Még nem voltam Nagydobronyban, nagyon várom, hogy találkozzam a gyerekekkel, és beszélgethessek velük. Kíváncsi vagyok, hogyan élnek, hogyan gondolkoznak a világról, mennyit sportolnak.”

De miért is olyan különleges az 500 év, 500 kilométer a gyermekekért kezdeményezés? „Számomra az nagyon fontos, hogy ez nem egy egyszerű futás, hanem annál sokkal több: felhívja a figyelmet a reformáció ötszázadik évfordulójára és a nagydobronyi gyermekotthonra is. A sport értékén túl egyfajta lelki töltete is van az eseménynek” – mondta el Balázs.