500 év, 500 kilométer a nagydobronyi gyermekekért

Szeptember 26-án indul az 500 év, 500 kilométer a gyermekekért jótékonysági futóesemény, ami több szempontból is szakít a hagyományokkal – egyrészt nem pénzt vagy adományokat gyűjt, hanem tettekkel segít, másrészt egy igazán különleges gyerekotthonra hívja fel a figyelmet.

2017-ben 500 éves a reformáció, vagyis idén van az ötszázadik évfordulója annak, hogy 1517. október 31-én Luther Márton kitűzte 95 tételből álló reformjait a wittenbergi vártemplom kapujára. Ebből az alkalomból országszerte rengeteg rendezvényt szerveznek – és most egy jótékonysági futás is felkerül a napirendre.

Szeptember 26-án indul majd a váltófutás, amelyet a Magyar Református Egyház Bethesda kórháza szervez, és amelyhez bárki csatlakozhat. A hosszú távú cél a Vereckei-hágó lesz, útközben azonban tesznek majd egy kis kitérőt – és gyakorlatilag itt érkeznek el ahhoz a helyszínhez, amiről az egész jótékonysági futás szól majd. Az egész megmozdulás célja ugyanis az, hogy a különlegesen működő nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon lakóira hívja fel a figyelmet.

A gyermekotthon támogatásból tartja fenn magát, de az ott élő hatvan, egészséges és fogyatékkal élő leány kiveszi a részét a mindennapi munkából, számukra természetes, hogy ami az asztalra kerül, annak a megteremtésében fontos szerepük van nekik is.  Sokmindent így önellátóan oldanak meg, de van, amit ebben a formában sem tudnak – ezek egyike a megfelelő egészségügyi ellátás. Ebben tud segíteni a Bethesda Gyermekkórház, az első szakaszban 350 kilométeres váltófutás után ugyanis teljes körű egészségügyi felmérést biztosítanak a gyermekotthon lakóinak, és ha valahol valamiféle betegséget találnak, a megfelelő kezelés felkutatásában is segítő kezet nyújtanak.

A futás két szakaszban zajlik: a nagyjából 350 kilométeres első részhez bárki csatlakozhat a FUTÁSRÓL menüpont alatti regisztrációval, az utolsó 150 kilométert, a leányotthontól a Vereckei-hágóig tartó legnehezebb részt felkért jótékony ultrafutók teljesítik terepen.

Bár a kezdeményezés jótékonysági futás, a résztvevők nem a hagyományos értelemben vett adományokat viszik magukkal. A gyermekotthon kérésének megfelelően inkább azt választották, hogy megszállnak az itt található vendégszobákban, ahol a gyerekek majd főznek rájuk, és gondoskodnak arról, hogy minél jobban érezzék magukat – ezzel úgy kapnak segítséget, hogy adnak, és nem kérnek semmit. Ha te is segítenél kattints az adományozok vagy intézményként támogatom ikonra!